4 gode råd til indendørs belysning

Belysningen er ofte en undervurderet størrelse, når det kommer til indretning af et rum. Ofte er fokus på møbler, kunst og nipsgenstande, men faktum er, at alle belysningen er alt afgørende for, at et rum føles behageligt at opholde sig i. Dette gælder både for kontorlokaler, opholdsstuer, køkkener og fabrikslokaler – er der ikke tænkt over belysningen, udnytter man ikke lokalets egenskaber og fordele optimalt. I dette indlæg giver vi dig 5 gode råd til den bedste belysning.

Opdeling af rum

God belysningHar du et stort rum, som anvendes til flere ting, så kan du med god belysning opdele rummet i arealer, der hver egner sig til et bestemt formål. Det kan fx være en opholdsstue, hvor du både har en spisekrog og et arbejdsbord, eller et kontorlokale, hvor medarbejderne både skal kunne være produktive men også have et hjørne til afslapning.

Helt generelt kan du bruge et diffust, ufokuseret lys til en god oplysning af afslapning og rekreative arealer. En pendel over sofabordet, der spreder lyset, er således en god løsning. Skal der arbejdes eller på anden vis fokuseres, fx i et læsehjørne med yndlingslænestolen, så kan et konkret, fokuseret lys være medvirkende til at give den bedste oplevelse. Et fokuseret lys er skarpt og sætter spot på den givne opgave.

Brug derfor lamper, der har gennemsigtige skærme eller en høj lysfordeling i din opholdsstue og en skarp arbejdslampe ved dit skrivebord.

Brug flere lyskilder

Jo flere lyskilder du har i et rum, desto mere oplyst bliver det. Dertil kan du også bruge flere lyskilder til at få et rum til at virke større og mere rummeligt, end det reelt er. Bland gerne forskellige typer af lyskilder og varier din opstilling. Hav fx en lampe, der lyser opad, for at skabe den helt rigtige atmosfære.

Med flere typer lyskilder, kan du bruge et rum til meget mere, end hvis du blot har en pendel over sofaarrangementet og en tilsvarende over spisebordet.

Er du på udkig efter pærer, der kan bruges til flere forskellige formål? OSRAM er kendt for deres gode LED-pærer, som du kan få i flere modeller og farver.

God farvegengivelse

Farvegengivelse er en betegnelse, der fortæller, hvor god en lyskilde er til at gengive de helt rigtige farver. En farvegengivelse på 100 svarer til solen, og er i praksis umuligt at opnå med kunstige lyskilder. Det tætteste man kommer på en 100 % farvegengivelse er ca. 99 %. Farvegengivelse betegnes også som Ra-værdier.

Generelt bør du montere lyskilder med gode farvegengivelser på steder, hvor du arbejder. Det kan fx være i køkkenet, hvor du har brug for at kunne se, når du laver mad, eller ved arbejdsstationen, hvor du skal arbejde fokuseret. Kig derfor efter pærer, der har Ra-værdier, der ligger over 95, når du leder efter lyskilder til dit køkken eller din skrivebordslampe.

Kolde og varme pærer

Netop Ra-værdien kan også være medvirkende til at skabe liv og god stemning. Jo højere Ra-værdi en lyskilde har, desto mere ”varm” vil pæren føles. Brug de varme pærer i dit hjem og koldere varmer i din garage, kælder eller i dit lagerlokale.

Har du flere gode tips til god belysning? Del dine kommentarer med vores læsere herunder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *