Indretning af bolig

Boligen er helt klart den største investering som du foretager dig i dit liv, og der er ingen andre steder hvor du tilbringer mere tid end det sted som du kalder for hjem. Derfor er det naturligt at der bliver brugt mange tid og ressourcer på at gøre stedet perfekt, så du har en tryg base at vende hjem til, hvor du oplader dine batterier til den næste dag på arbejde. Dog er det ikke nok, at der er gulv, fire vægge samt et tag.

For at du kan oplade dine batterier, så er det vigtigt at du kan lide at være der, og at omgivelserne i hjemmet får dig til at føle dig tryg og afslappet. Om boligen opfylder disse behov, det er helt op til dig, ved de valg du træffer når du indretter din bolig.

Den første faktor du skal overveje er boligens stil og form.  Din indretning skal naturligvis have respekt for bygningen, fx det giver det ingen mening at forsøge at indrette en bondehusidyl i lejlighed med store vindues arealer.

Ligeledes er det af betydning hvordan boligen indrettet, fx hvor er væggene og dørene placeret, eller hvor er der større sammenhængene gulvarealer eller er rummene rektangulære eller L-formet m.m. Alle ting giver muligheder, men er også med til at sætte begrænsninger op, som du skal være opmærksom på. Området, du spiser din mad ved, skal fx indrettes forskelligt fra dit soveværelse.

Den anden faktor er lys, både naturlig lys, som kommer fra eksterne lyskilder udenfor boligen, og det kunstige lys som kommer fra lamper du hænger op i hjemmet. Den naturlige lyskilde er solen, som dels giver en direkte indstråling og dels en indirekte indstråling, ved at lyset reflekteres af jord, planter, eller mure m.m. inden det falder ind gennem vinduet. Dette lys varierer naturligvis som årstiderne skifter. For at supplerer det naturlige lys er der tre former for kunstig lys. Den første form er hverdagsbelysningen, som bliver tændt når det naturlige lys ikke er tilstrækkelig. Den anden form er hyggebelysning, som typisk er oplyser hjørnerne med en dæmpet belysning. Den tredje form for belysning er arbejdsbelysningen hvor du har brug for et kraftig afgrænset lys, så du kan læse eller se hvad du laver. Det er vigtig at man for hvert rum medtænker de tre former for kunstig belysning.

I når man planlægger belysningen i sit hjem, er det vigtig at man tager farvevalg i rummene med i betragtning. De farver man ser er filtrering og refleksion af lyset, fx hvis du ser en grøn væg, så er det fordi den grønne farve bliver reflekteret, mens de øvrige farver bliver filtreret fra. Derfor kan man anvende farver til at regulerer lyset, og dermed stemningen i de enkelte rum.

Den sidste faktor er møbler, inventar kunst, og hvad du ellers tager ind i boligen. Ofte har du et møblement fra en tidligere bolig som du tager med til en ny bolig, hvilket sætter begrænsninger på lys og farvevalg. Hvis du derimod helt eller delvis anskaffer et nyt møblement giver dette en større frihed til at lave en større sammenhængende indretning af boligen.

Som det fremgår, er der mange ting man skal overveje når man indretter en bolig, og ofte har man ikke den erfaring der skal til for at få et optimal udbytte af de omkostninger der er ved indretningen af din bolig. Det kan derfor være en god idé at allierer sig med en indretningskonsulent, hvis mange års erfaring vil kunne hjælpe dig med din bolig inspiration.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *